perjantai 15. joulukuuta 2023

Ethernet RJ-45 verkkokytkimien sähkönkulutuksia

Testin tarkoituksena oli selvittää paljonko verkkokytkimien kulutus muuttuu kuorman kasvaessa. Testissä havaittiin, ettei kuorma juurikaan vaikuta sähkönkulutukseen. Joissain tapauksissa oli mahdollisuus havaita pientä muutosta, mutta se saattoi johtua myös muista tekijöistä esim. puhaltimen nopeuden muutoksesta tai siitä kun linkkivalojen välke muuttui (osassa laitteista kaksi LED:iä per portti ja osassa vain yksi).

 

Seuraavassa kuvassa näkyy laitteet joita testasin ja testissä käytetyt sähkömittarit:

Testatut laitteet.

Sähkömittarit
 

Kuvan sähkömittarit mittasivat kulutusta. Isomman Kamstrupin lukemia käytetty, sen perässä on vielä pistorasiaan laitettava mittari, jonka lukemiin nähden eroa syntyy ainakin Kamstrupin kuluttaman sähkön verran. Mittareiden tarkkuus tuli ongelmaksi, koska pieniä kulutuksia ja niiden eroja ei pystynyt havaitsemaan.

 

Aloitin verkkolaitteiden sähkönkulutustestit fyysisesti isoimmasta laitteesta ja siitä pienempiin. Laitteet ovat eri ikäisiä ja eri valmistajilta niin suoraan vastaavia pareja ei ole. Näin saadaan lähinnä selville paljonko erilaiset ja eri-ikäiset laitteet kuluttavat sähköä. Liitteissä Excel, jossa mittaukset ja vähän laskelmia ja muuta informaatiota.


10/100/1000M laitteet:

Cisco 3560-x POE+ 48 porttinen (vuodelta 2013), HP 1810G-24 24-porttinen (valmistettu ennen vuotta 2015),  HP 1810G-8 8-porttinen (valmistettu ennen vuotta 2015) ja TP-link 5-port gigabit smart (TL-SG105E) (vuodelta 2018).




10/100M laitteet:

Cisco catalyst 2950 24-porttinen (vuodelta 2001) ja Cisco Catalyst 2960 8-porttinen (vuodelta 2008).



Porttikohtainen kulutus vaihteli 0,33 watista ylöspäin. Isoimmillaan POE+ kytkimellä 2,5 wattia. POE+ kytkimessä onkin 1100 W virtalähde, joten sen voi olettaakkin vievän sähköä ilman kuormaa huomattavasti enemmän kuin muut testatut verkkolaitteet. Vanhat 10/100M laitteet olivat varsin energiatehokkaita, eli jos niiden nopeus riittää, niin sähkönkulutuksen vuoksi ei todennäköisesti kannata laitetta päivittää.

POE-kytkimessä myös testasin porttejen nopeuksien pakotusta (POE sähkö pois päältä):

Porttinopeuksien pakotus nostaa sähkönkulutusta, jos ei laitteita kytketty.

Portin nopeuden muutos ja vaikutus sähkönkulutukseen, kun nopeutta muutetaan yhdelle laitteelle.


Käyttötarve vaikuttaa eniten laitteen valinnassa ja tarvittavat ominaisuudet. POE laitetta ei kannata valita varmuuden vuoksi, ellei sille ole tarvetta. 


Linkki Excel-taulukkoon jossa mittaukset:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Opinnäytetyön valmistuminen (Tietoverkkojen energiankulutus ja päästöt)

 Hei Tällä viikolla on julkaistu Theseuksessa opinnäytetyöni esitysmateriaalit, itse työ julkaistu jo joulukuussa 2023, joten opinnot meniv...