Hei
Tällä viikolla on julkaistu Theseuksessa opinnäytetyöni esitysmateriaalit, itse työ julkaistu jo joulukuussa 2023, joten opinnot menivät vain noin puoli vuotta yliajalle. Tammi-helmikuussa sain valmistumispaperit, joissa yllätyksekseni valmistuin Energiatekniikan insinööriksi, vaikkakin olin hakenut Oulun ammattikorkeakouluun (OAMK) opiskelemaan Energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi (haku vaiheessa oli jo selvää, ettei suuntautumis vaihtoehtoa ole eli oikeasti yhteishaussa paikan nimi olisi pitänyt olla pelkkä energiatekniikan insinööri, mutta jostain syystä OAMK ei ollut nimikettä päivittänyt, vaikka vuosia sitten ympäristö-puolen kurssit jätetty pois). No itse opiskelin vapaa valintaisena ympäristöpuolen opintoja ja esim. päästölaskentaa.
Koululla opinnäytetöistä pidettiin noin 5 minuutin esitys, jonka pohjalta tein pitemmän esitysmateriaalin (julkaistu on todennäköisesti noin tunnin esitys), se toimii työn "tiivistelmänä" ja englannin kielinen esitysmateriaali korvaa aivan hyvin itse työstä uupuvan englanninkielisen tiivistelmän. Esitysmateriaali on tehty sellaiseksi, jota lukemalla pääsee perille asiaan aika hyvin, se on toivottavasti sellainen jonka ymmärtää muutkin kuin tietotekniikka ihmiset.
Kuvakaappaus esitysmateriaalista. |
Kerrotaanpa sitten itse työn edistymisestä. Kuten olen blokiin asiasta kirjoitellut, Kysely teleyrityksille, Kyselyn tuloksien pohdinta ja Ethernet RJ-45 kytkimien sähkönkulutuksia on tullut julkaistua täällä, jottei itse asiaa ole tarvinnut kuin viitata työssäni, joka kyllä helpotti työn tekoa. Muuten tiedon kaivaminen itse työhön eri lähteistä on ollut aikaa vievää puuhaa, sekä myös esimerkkilaskujen teko oli aika aikaa vievää, jotta niistä saa aika lähelle edes todellisuutta vastaavaa.
Suurin haaste on ollut löytää helpossa muodossa olevia verkkolaitteiden sähkönkulutus tietoja, joten aika paljon on joutunut lukuja lisäksi kans laskemaan, etenkin kun vertaillut eri lähteitä keskenään, jotta näkee eroaako luvut toisistaan ja minkä verran. Onneksi kuitenkin olen saanut keskustella asiantuntijoiden kanssa asiasta, joka on suunnattomasti helpottanut itse työn tekoa ja samalla saanut vahvistuksia tai korjauksia omiin lukemiini. Olisi ollut oikein mielenkiintoista mitata käytössä olevan verkon kulutuksia ja verrata niitä laitevalmistajan lukuihin, toki tällaistakin vertailua pääsin tekemään, mutta vielä kattavempi otanta olisi tarpeellinen ja samalla voisi huomioida kans kokonaisuutta (viilennys, varavoima jne.).
Itse työtä olen tehnyt osittain työn ohessa, mutta paljon vapaa-ajallani, eli voisi sanoa, että koko syksy kului päivät töissä (syyskuussa aloitin uudessa työpaikassa) ja illat opinnäytetyön kimpussa, lähempänä joulua sitten kans viikonloputkin opinnäytetyön kimpussa. Kiire alkoi lopussa tulemaan, kun vielä olisi ollut vaikka mitä asioita käsiteltävänä, joten jouduin päästöjen osuudesta paljon karsimaan. Materiaalia aika paljon niidenkin osalta on kerrytettynä ja ideoin asiaa hiukan työssäni, mutta tarkempaan laskemiseen ei ollut aikaa. Ehkä siinä olisi hyvä aihe jos vaikka innostuisi jatko-opintoihin. Tai sitten alan asioita tutkimaan vaikka tänne, kun saan levättyä itse koulu kiireistä ja tehtyä omia rästissä olevia hommia. Eihän sitäkään tiedä jos joskus työnkuva onkin sellainen, jossa olen tekemisissä tietoverkkojen sähkönkulutuksen ja päästölaskennan kanssa, tällähetkellä touhuan palvelimien kanssa.
Työstä tuli kuitenkin pitkä insinöörityöksi ja työn loppupuolella varmasti näkyy, se kun alkoi työn kanssa tulemaan kiire, jotta sen sain valmistumaan jouluksi niin, että kans esitys, tarkastukset ja arvioinnit kerkesi tapahtua ennen vuoden 2023 loppua. Syy miksi tähtäsin vuoden loppuun oli, opintolainahyvitys, jonka saa jos valmistuu ajoissa tai viimeistään puoli vuotta myöhässä. Hyvityksen suuruus oli minulle kuitenkin noin 4000€ eli kyllä se kannustaa tekemään, vaikkakin koronan COVID-19 perusteella olisi saattanut saata vielä toisen puoli vuotta lisää aikaa. Jos tämmöistä kannustetta ei olisi ollut niin sitten varmaan olisin suoraan jatkanut pitemmälle tai tullut ikuisuus projekti.
Aiheeseen liittyen kysymyksiin voin kyllä vastata (ja mahdollisesti kans esitystä pitää) ja jos joku haluaa asiaa tutkittavan lisää olen kyllä innokkaana mukana, etenkin jos on dataa tarjolla tai mahdollisuus kerätä.
Ennenkuin esitysmateriaalia julkaistu Theseuksessa työ oli ladattu vajaa noin 190 kertaa ja nyt joitain päiviä siitä (10.5.2024) ladattu luku on 200kpl.
Pysyvä linkki opinnäytetyöhön: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023122038782 ja linkin kautta aukeutuu tällähetkellä tämä sivu https://www.theseus.fi/handle/10024/817469
Myöhemmin saatan kans tehdä laskelmia, paljonko esim. elokuvan katsominen eri tekniikoilla tosiasiassa sähköä kuluttaa, sekä kun helppoja lukuja löytyy itse verkon rakennuksen osalta, voisin sitäkin laskea esim. 50-vuoden elinkaaren osalta. Tietoliikenne (elektroniikka) aiheinen museotoiminta kans kiinnostaisi, katsotaan jos siitä jotain tulee.